Zostań mistrzem (auto)prezentacji

sNiezależnie od kierunku studiów, czy stanowiska, o które się ubiegasz, prawdopodobnie w najbliższym czasie staniesz przed wyzwaniem polegającym na zaprezentowaniu siebie, swojego doświadczenia lub rezultatów wykonanej pracy. W takiej sytuacji niezbędne będą zdolności komunikacyjne, umiejętność prezentowania swoich pomysłów, radzenie sobie ze stresem oraz w trudnych i zaskakujących sytuacjach.

Jak wynika z raportu Dwa Światy: Kompetencje przyszłości 2014, który został opracowany przez Stowarzyszenie na Rzecz Akademickich Biur Karier i Instytut Liderów Zmian, są to obecnie jedne z najczęściej poszukiwanych kompetencji na rynku pracy.

Swobodne występowanie przed grupą ludzi jest jedną z najbardziej pożądanych umiejętności wśród osób planujących swoją karierę zawodową.Zwróć uwagę na to, że nawet jeśli nie poszukujesz obecnie pracy to i tak występujesz cały czas, nie tylko podczas prezentacji lub rozmowy rekrutacyjnej, ale również w zwykłych codziennych sytuacjach, chociażby spotykając się ze znajomymi. Takich „zwykłych" wystąpień publicznych masz za sobą już prawdopodobnie setki.

top kompetencje

Przykładem jest prezentacja maturalna, egzaminy, rozmowa kwalifikacyjna, czy po prostu przekonanie drugiej osoby do swojego pomysłu. To przykłady ważnych wydarzeń, które mogą wiele zmienić w życiu każdego z nas, dlatego wiążą się zazwyczaj ze stresem.Napięcie w tych sytuacjach pojawia się bardzo często - zależy nam na tym, aby się udało, chcemy być skuteczni i dobrze ocenieni przez innych.

W swojej pracy często spotykam osoby, które mimo tego, że mówią o stresie towarzyszącym im podczas wystąpień, potrafią w kluczowym momencie zachować zimną krew i nikt ze słuchaczy nie dostrzega, że odczuwają dyskomfort. Taka umiejętność opanowania emocji na zewnątrz jest zapewne mocnym atutem, na którym można oprzeć pewność siebie podczas prezentacji, ale nie jedynym. Jest wiele sposobów, dzięki którym możesz zredukować poziom stresu i wzmocnić pewność siebie.

Pozbądź się stresu. Buduj wystąpienia na swoich mocnych stronach.

Zanim wyjdziesz na środek sali, lub staniesz na scenie, zaplanuj czas na solidne przygotowanie. Kiedy występujesz przed grupą lub rozmawiasz z osobą, której masz coś do przekazania, ważne jest, abyś czuł się komfortowo. Zwiększenie swobody i lekkości wypowiedzi, pomoże Ci pokonać początkowy stres, który może pojawić się w trakcie rozmowy lub wystąpienia. Jak to zrobić? Każdy z nas ma w sobie coś, co go wyróżnia i sprawia, że jesteśmy rozpoznawalni. Przygotowując się do prezentacji, sięgnij do swoich kompetencji, doświadczeń, czyli do tego, co sprawia, że jesteś niepowtarzalną osobą. Zastanów się z jakiej cechy czy umiejętności chciałbyś skorzystać, a następnie włącz ją do swojego wystąpienia lub rozmowy.

Odnajdź źródło swojej pewności siebie.

Kiedy przygotowujesz się do ważnej prezentacji zadbaj o merytorykę i estetykę wystąpienia, jednocześnie nie zapominaj, że najważniejszym jej elementem jesteś Ty! Zacznij więc przygotowania z wyprzedzeniem i wykorzystaj czas na to, aby odnaleźć źródło swojej pewności siebie. Elementami wystąpienia, na których możesz się oprzeć i które wzmocnią Twój przekaz mogą być, np.:

• ciekawy temat prezentacji,

• doskonała znajomość zagadnienia, o którym opowiadasz,

• zaskakujące dane i statystyki, które masz do zaprezentowania,

• brzmienie twojego głosu (niektóre osoby mają tzw. radiowy głos, który przykuwa uwagę słuchających),

• umiejętność nawiązywania dobrego kontaktu z publicznością,

• łatwość dobierania humorystycznych przykładów ilustrujących Twój temat prezentacji, jak również,

• atrakcyjna wizualnie forma prezentacji.

Możesz wybrać jeden lub kilka elementów. Pamiętaj,że one są bazą, wokół której będziesz budować swoją pewność siebie. Skoncentruj się więc na tym, co uważasz za swój największy atut, na którym chcesz się oprzeć podczas wystąpienia. Jeśli zależy Ci na tym, aby wypaść jak najlepiej, zacznij przygotowania odpowiednio wcześnie. Jeśli zdecydowałeś już na jakich atutach chcesz oprzeć swoje wystąpienie to twój stres prawdopodobnie się zmniejszy, a Ty będziesz mógł popracować nad pozostałymi obszarami wystąpienia. Ważnym krokiem w rozwijaniu umiejętności wystąpień publicznych jest budowanie pozytywnej samooceny. Zacznij myśleć o sobie dobrze, o tym, że ci wyjdzie, że jesteś właściwą osobą na właściwym miejscu. Samoakceptacja pełni bardzo ważną rolę w życiu prywatnym i zawodowym, a stres podczas wystąpień publicznych jest bardzo powszechny. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza, a napięcie możesz stopniowo zmniejszać odkrywając swoje mocne strony.

Zasady dobrej prezentacji w pigułce

1. Dostosuj język prezentacji i poziom merytoryczny do słuchaczy. Zastanów się, po co występujesz, jaki masz w tym cel? Dzięki temu możesz dobrać odpowiedni język prezentacji i spojrzeć na swój temat ich oczami.

2. Pamiętaj, że mówisz do ludzi i dla ludzi. Większą swobodę wystąpienia zyskasz, kiedy świadomie będziesz pracować głosem. Możesz na przykład zmieniać jego natężenie, ale i tempo wypowiedzi. Niektóre elementy twojego wystąpienia będą szczególnie istotne i warto, abyś podkreślił to używając odpowiedniego tonu głosu.

3. Obserwuj reakcje słuchaczy. Może okazać się, że jeden z wątków twojego wystąpienia szczególnie ich zainteresuje, podaj wtedy więcej przykładów, omów szerzej dany element prezentacji, pozwól zaangażować się publiczności. Z drugiej strony, jeśli zaobserwujesz spadek zainteresowania i rozproszenie słuchaczy, być może to najwyższa pora na kawę. Innym rozwiązaniem jest skrócenie mniej interesujących element ów prezentacji lub połączenie go z innym, który wywołał większe zainteresowanie.

Pamiętaj!

Przygotowując prezentację warto zachować pewien margines elastyczności, aby w zależności od potrzeb słuchaczy, gdy zajdzie potrzeba, móc dokonać choćby niewielkich zmian w planie prezentacji.

Izabela Surmacz – trener, doradca kariery
Biuro Karier SWPS, członek zarządu Stowarzyszenia na rzecz Akademickich Biur Karier (stowarzyszenieabk.pl). Więcej >>